Google Amp Nedir ? AMP (Accelerated Mobile Pages) hakkında bilmeniz gerekenler ? 2021

Google AMP for WordPress

Google Amp Nedir ? ; AMP – Accelerated Mobile Pages – mobil internet kullanıcıları için yükleme sürelerini hızlandırmak üzere tasarlanmış bir Açık Kaynak çerçevesidir.

Bu makalemizde , siz değerli ziyaretçilerimizi aklınızda takılan soruları cevaplayacağız . Google amp nedir ; AMP’nin ne olduğunu açıklayacağız, neden ve nasıl geliştirildiğini inceleyeceğiz, faydalarından bahsedeceğiz ve web sitenizi AMP için nasıl hızlandıracağınız konusunda size yol göstereceğiz.Sizler için hazırladığımız bu makalemizi umarım beğenirsiniz. Gelelim amp ile ilgili detaylı bilgilere bir göz atalım.

Google AMP for Publishers 1200x900 1
Google Amp Nedir

Google AMP nedir ?

Google amp nedir ;Google’a göre AMP, web yayıncılarının tüm cihazlara anında yüklenen, mobil cihazlar için optimize edilmiş içerik oluşturmasına yardımcı olmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir projedir. Google bir blog gönderisinde “Video, animasyonlar ve grafikler gibi zengin içeriğe sahip web sayfalarının akıllı reklamlarla birlikte çalışmasını ve anında yüklenmesini istiyoruz” diye yazdı . “Aynı kodun birden çok platformda ve cihazda çalışmasını da istiyoruz, böylece içerik her yerde anında görünebilir hale gelir. Hangi tür cihaz kullanıyor olursanız farketmez bir telefon, tablet veya mobil cihaz …

Google amp nedir ; Google’ın AMP ile hedefi, kullanıcılarına mümkün olan en iyi mobil deneyimi sunmaktır. Dijital pazarlama ajansı iQuanti’de arama motoru  pazarlamacılığı uzmanı olan Michael Bertini, “Google son kullanıcıya olabildiğince hızlı bilgi almak istiyor” diyor . “Google, kullanıcının bir şeyler okumak veya görmek için beklemek zorunda kalmasını istemiyor.” 

3 theo doi trang amp gtm
Google Amp Nedir

Google amp nedir ; Google’ın AMP ürün müdürü Rudy Galfi, yakın tarihli bir pazarlama konferansında,  SearchEngineLand.com’a göre AMP kodlu içeriğin ortalama yükleme süresinin 0,7 saniye olduğunu söyledi . Buna karşılık, AMP olmayan sayfalar için ortalama yükleme süresi 22 saniyedir veya “siteden ayrılıp asla geri dönmemeniz için geçen süre” Galfi, dedi.

23 Şubat 2016’da Google, resmi olarak AMP destekli web sayfalarını mobil arama sonuçlarına entegre etti. AMP kodlu sayfalar, mobil arama sonuçlarında görünür ve şimşek gibi görünen bir AMP simgesi ile “AMP” kısaltması içerir.

AMP Neden Geliştirildi ? : Google Amp Nedir

Birçok ülkede mobil kullanım masaüstü aramayı geride bıraktığından AMP projesine çok ihtiyaç var. Kullanıcı deneyimini ve sayfa yükleme sürelerini masaüstü sürümleri olarak sunmak için site hızını artırmak için yeni bir çözüme ihtiyaç vardı.
Yerel mobil reklamlar, mobil cihazlarda harika bir kullanıcı deneyimi sunan ilk yanıttı. Birçok yayıncı, reklamveren ve çevrimiçi perakendeci, kullanıcı tabanlarına iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için mobil uygulamalar geliştirmiştir.
Bu yaklaşım çok başarılı, çünkü ortalama olarak insanlar uygulamalarda mobil web sayfalarına kıyasla çok daha fazla zaman harcıyorlar. Aksine, yerel mobil uygulamaların aylık benzersiz ziyaretçileri daha azdır.
Mobil web sayfalarına girenlere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için AMP, sunulan çözümlerden biridir.

COVER3
Google Amp Nedir

Google AMP Nasıl Çalışır ? : Google Amp Nedir

Google’a göre, açık AMP HTML çerçevesi mevcut web teknolojilerine bindirme yapıyor, ancak site sahiplerinin “hafif” web sayfaları oluşturmasına da olanak tanıyor.

Google’dan Galfi, SearchEngineLand.com’a “AMP-HTML, bir dizi spesifikasyona (gereksinimler ve kısıtlamalar) sahip basit bir HTML5’tir” dedi. “Optimizasyon JavaScript ile güçlendirilmiştir, stil CSS3 ile özelleştirilebilir ve sayfalar önbelleğe alınır.”

Bu Yazımızda Okuyun :   Spotify Karışık Çalma Nasıl Kapatılır? (Kolay Yöntem) 2023

Galfi, önbelleğe alma AMP’nin temelini oluşturuyor.  SearchEngineLand.com’dan:

“[Galfi], Google AMP önbelleğinin bir içerik dağıtım ağı (CDN) ile benzer şekilde çalıştığını, herkes için ücretsiz olduğunu ve ‘bayat iken yeniden doğrulama’ modelinde çalıştığını açıkladı. Bu model, önbellekte içerik her zaman günceldir.Çalışma süreci oldukça basittir: Bir talep yapıldığında, istemci önbelleğe alınmış sürümü alırken belgenin önbellekte güncellenmesi orijinal sunucusundan tekrar istenir. “

Google amp nedir ;

Dijital pazarlama ve SEO ajansı ClickSeed’in kurucusu ve CEO’su Jim Robinson, AMP’lerin “tipik bir mobil siteden tamamen ayrı olduğunu” söylüyor . “Sitenizin bir masaüstü sürümü, bir mobil sürümü ve bir AMP sürümü olduğunu varsayarsak, masaüstü sürümü standart (tercih edilen sürüm) olacak ve mobil ve AMP sürümlerinin her birine alternatif olarak ayrı ayrı açıklama eklenecektir.” 

accelerated mobile pages
Google Amp Nedir

Robinson, “boyutlar ve yerleşimlerde kısıtlamalar olsa da, site yayıncıları kendi reklamlarını AMP aracılığıyla sunabilirler” diyor. “Büyük yayıncıların çoğu, reklamları DoubleClick for Publishers (DFP) veya OpenX aracılığıyla sunar ve her ikisi de AMP ile uyumludur.”

AMP’yi Ne Tür Siteler Kullanmalıdır ?: Google Amp Nedir

Başlangıçta AMP, Google arama kullanıcılarının şu anda mobil arama sonuçlarında AMP sayfaları olarak gördükleri birincil içerik olan çevrimiçi yayıncılardan gelen haberlere odaklanır. Bununla birlikte AMP, diğer bileşenlerin çok uygun olduğu e-ticaret kuruluşları gibi diğer işletme türleri için de geçerlidir.

Örneğin, 30 Haziran’da eBay, AMP destekli mobil alışveriş deneyiminin canlı olduğunu ve yaklaşık 8 milyon AMP tabanlı “göz atma düğümünün” üretimde olduğunu duyurdu . ” Kamera dronları ” ve ” Sony PlayStation ” gibi popüler sorgular zaten “AMP-ed” dir.

Robinson’a göre, AMP tabanlı ürün sayfaları geliştirme yeteneği, “web sitelerinin standardı benimsemesi için büyük bir ticari teşvik oluşturacak”.

Adobe Analytics ürün müdürü Trevor Paulsen, “AMP, projenin arama motoru sonuçları ve reklam gösterim oranları ile yakın bağları düşünüldüğünde, bugün yayıncılar için dengeli bir pazarlama stratejisinin inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır” diyor . “Mobil reklam paraları için verilen savaş ve Google’ın arama sonuçlarında AMP’lere öncelik verdiği gerçeği göz önüne alındığında benimseme güçlü olmuştur. Bununla birlikte, Google insanları reklam ağlarında tutmakla ilgilenmektedir, bu nedenle reklamların daha fazla olup olmadığını görmek ilginç olacaktır. mobil web’de veya uygulamalarda başarılı. “

Bay Area Arama Motoru Akademisi başkanı ve dijital pazarlama eğitmeni Thomas Petty, “Arama motorlarındaki herhangi bir evrimsel değişiklikte olduğu gibi, insanların AMP’ye dikkat etmesi ve buna uyum sağlaması gerekiyor” diyor . “Zamanla, etkileyici bir faktör haline gelecektir. Tıpkı Google’ın mobil uyumlu web sitelerini önerdiği gibi, bu da bu yönde atılan başka bir adımdır.”

amp
Google Amp Nedir

AMP, SEO İçin Ne AnlamaGeliyor ? :Google Amp Nedir

Google’da üst düzey haber ve sosyal ürünler müdürü olan ve AdAge.com’a konuşan Richard Gingras’a göre AMP, doğrudan bir arama motoru sıralama faktörü değildir ve AMP’yi benimseyen siteler “arama sıralamasında büyük bir artış” elde edemeyecek . “Diğer tüm (arama motoru sıralaması) sinyallerinin de karşılanması gerekiyor” dedi.

Ancak Gingras’a göre arama motoru sıralamasında “hız önemlidir”. “Sinyal verme açısından diğer tüm özelliklerde aynı puanı alan, ancak hız için iki makalemiz olsaydı, o zaman evet, hızlı olanı vurgulayacağız çünkü kullanıcılar bunu çekici buluyor.”

Petty’ye göre AMP, Google’ın sayfaları arama sonuçlarında nereye yerleştirdiğini dolaylı olarak da etkileyebilir. Bir AMP, yüklenmesi daha hızlı olduğu için daha fazla tıklama alır ve daha az geri dönerse, Google sayfanın kullanıcılar için değerli olduğunu ve arama sonuçlarında daha yüksek yerleşim alacağını belirler.

Bu Yazımızda Okuyun :   Algodoo Nedir?: Eğitimde Yenilikçi Bir Dönemin Başlangıcı

Bir dijital pazarlama ajansı olan Absolute Mobile Solutions’ın dijital pazarlama müdürü Miné Salkin, “Google, aramada en iyi performans gösteren şeyin kurallarını sürekli olarak değiştiriyor,” diyor . “Web siteniz mobil uyumlu mu ve hız testini geçiyor mu? Aksi takdirde, işletmeniz arama motoru sayfası sonuçlarından olumsuz etkilenebilir.” 

Full guide to wordpress AMP
Google Amp Nedir

“Mobil cihazların, insanların hayatlarının hemen her alanında gittikçe daha yaygın hale gelmesiyle ve insanların çoğunun hemen hemen her şeyi bulmak için Google’ı kullanmasıyla, AMP şimdi ve ileride web’de iyi bir sıralama ve bulunabilirlik sağlamak için önemli bir araç olacak Küçük işletmeler için BT çözümleri geliştiren bir şirket olan Üretken Bilgisayar Sistemleri başkanı Oleg Moskalensky, “diyor. Moskalensky, Google’ın sıralamalarında yavaş yüklenen web içeriğini “cezalandıracağını” söylüyor. “Dolayısıyla, AMP olmadan SEO’yu iyileştirmek için elinizden gelen her şeyi yapsanız bile, potansiyel olarak çarklarınızı döndürürsünüz.” 

Ve 385 SEO uzmanının yakın zamanda yaptığı bir SEO Powersuite anketi, katılımcıların yüzde 50’sinin AMP’nin mobil arama sonucu sıralamalarını “önemli ölçüde etkilemesini” beklediğini ortaya çıkardı.

wordpress amp for wordpress
Google Amp Nedir

AMP, Mobil Siteleri Nasıl Daha Hızlı Hale Getirir ? : Google Amp Nedir

Hızlı bir yükleme süresi sağlamak 2 yoldan elde edilebilir:

  1. Hızlı yükleme içeriği yapın
  2. Sayfaları hızlı bir şekilde sunun

AMP, yalnızca görüntü alanındaki öğelerin yüklenmesine öncelik vererek sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlamaz (= kaydırma yapmadan ekran boyutunuzda görülebilen her şey). Her AMP sayfası bir Google Sunucusunda önceden oluşturulmuştur ve bu nedenle aslında Google önbelleğinden bir web sitesini okuyoruz. Kullanıcılar sunucunuzla doğrudan etkileşime girmiyor, ancak Google sunucularından AMP web sayfasını yüklüyorlar. Bu fazladan bir engel gibi görünebilir, ancak web sayfası zaten bir Google sunucusuna yüklendiğinden, web sayfası, siz arama sorgunuzu yazmaya başlamadan önce tarayıcıda zaten mevcuttur. Bu size birkaç milisaniye kazandıracak.

AMP Kullanmanın Avantajları

AMP’nin en önemli avantajı tabii ki sayfa yükleme süresidir. Bu, kullanıcılarınıza iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Daha da önemlisi: Arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi konumlar elde etmeye de yardımcı olacaktır. Sayfanız daha hızlı yüklendiğinde ve sayfa yükleme süresi SEO’nun temel taşlarından biri olduğundan, daha iyi performans gösterecek ve daha görünür olacaksınız.
Google’ın kısa süre önce mobil cihazlara öncelik veren bir algoritmaya geçtiğini unutmayın. Bu, mobil cihazlar için optimize edilmiş favori sayfaları.

AMP kullanmanın bir yan avantajı, Google’ın arama motoru sonuçlarına otomatik olarak eklediği AMP logosudur. 
Bu şimşek – flash logosu henüz pek çok kişi tarafından bilinmeyebilir, ancak kesinlikle dikkatleri üzerine çekiyor.

AMP’nin Google sunucusunda önceden oluşturmasının bir başka avantajı, Google’ın sayfanızı önceden doğrulamak için zaten zamana sahip olmasıdır. AMP sayfaları, HTML5’te katı bir yapı gerektirir. Bir işaretleme eksikse tam AMP web sayfası çalışmayacaktır. Sayfalarınızı önceden doğrulamak size fazladan birkaç milisaniye kazandıracaktır.

AMP kullanmanın olumsuz yönleri

AMP’nin akılda tutulması gereken birkaç dezavantajı da vardır.

Bu bir Google girişimi olduğu için, Google’ın hala sayfalarınızda çok fazla mülkiyeti vardır. Bunun en iyi örneği, AMP sayfalarınızın Google sunucularına yüklenmiş olmasıdır. Bu, Google’ın AMP hikayesindeki konumunu çok önyargılı ve Arama Motoruna bağlı hale getirir.

Bu noktada, tam bir e-ticareti AMP biçimlendirme diline çevirmek hala tam olarak mümkün değildir. Her ne kadar ebay’ın desteği de göz önüne alındığında, bunun yakında çözülmesi bekleniyor.

AMP’nin diğer bir dezavantajı, şu anda AMP’de çalışmayan Etkileşimli JavaScript öğelerinin yetersizliğidir.
Veriye dayalı iyi kararlar için en önemli olan web sitesi izleme daha karmaşık hale gelecektir. Çoğu Analytics izlemesini uygulamak tamamen mümkün olsa da, dikkate alınması gereken bazı teknik adımlar vardır ve bu bir tak ve çalıştır ortamı değildir.

Bu Yazımızda Okuyun :   Chatgpt Resimli Sorular Nasıl Yapılır? (2023)

AMP için optimize edilmiş bir web sitesine geçiş yapmak da biraz zaman alır ve kesinlikle birlikte çalışmak için doğru kişilere veya CMS sistemlerine ihtiyacınız vardır. Web sitenizin tamamını AMP’ye çevirmek, her şeyin hazır ve çalışır durumda olması biraz zaman ve yatırım gerektirecektir.

AMP gerçekten mobil web’in geleceği mi? 

Gerçek şu ki, AMP’nin geleceği hala belirsiz. Robinson, “AMP’nin potansiyel olarak mobil web için büyük etkileri vardır, ancak hepsi standart olarak geniş çapta benimsenip benimsenmemesine bağlıdır” diyor. “Google’ın zorladığı her şey ilgi çekmiyor. Google , örneğin yayıncıların kod değişikliklerini uygulamalarını ve yazarlarını Google+ hesaplarını kurup bağlamaya teşvik etmelerini gerektiren Yazarlık işaretlemesinin benimsenmesi için bastırdı . Ancak Yazarlık işaretlemesi artık alakasız ve bazı yayıncılar bunu düşünüyor vahşi bir kaz avına gönderildiler. ”  

Robinson, “AMP’nin, Facebook Instant Articles veya Apple News gibi alternatiflere göre daha az tescilli olduğundan, yaygın olarak benimsenen bir standart olma şansı daha yüksek olabilir” diyor. “Sonuç olarak, yayıncılar AMP geliştirmeye daha istekli olabilir. Bu, Google’ın AMP’yi yeni bir mobil standart olarak tanıtmak için koyduğu kaynaklarla birleştiğinde, ona ciddi bir bakış atılması gerektiği anlamına geliyor.”

AMP nasıl uygulanır?

Magento veya WordPress gibi standart CMS sistemlerinin çoğu, AMP sayfalarına oldukça kolay bir şekilde optimize etmek için öngörülen eklentilere sahiptir.
AMP eklentilerine sahip bir CMS sisteminiz yoksa, sayfalarınızı her sayfanın kaynak kodunu manuel olarak değiştirerek de güncelleyebilirsiniz.
AMP, bir HTML5 dilidir. Fazladan işaretlemeler ekleyerek sayfalarınızı AMP’ye dayanıklı hale getirebilirsiniz.

Bunu yapmak için, AMP projesini https://www.ampproject.org/ adresinde takip etmeniz önerilir.
Tüm işaretleme kodları burada bulunabilir.

Daha pratik bir rehber mi arıyorsunuz?  Https://ampbyexample.com/ adresine bir göz atın Bu web sitesi, içeriğinize uyacak şekilde uyarlanabilecek tam AMP’ye dayanıklı şablona sahiptir.

Google Amp Nedir
Google Amp Nedir

AMP WordPress İçin Nasıl Kurulur ?

AMP WordPress sitenizde Google AMP’yi kurmak istiyor musunuz? Hızlandırılmış mobil sayfalar veya AMP, web sitenizin mobil cihazlarda daha hızlı yüklenmesini sağlamanın bir yoludur. Hızlı yüklenen web siteleri daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar ve trafiğinizi artırabilir. Bu yazıda, Google AMP’yi WordPress’te nasıl kuracağınızı göstereceğiz.

amp
AMP WordPress

Amp WordPress için Yapmanız gereken ilk şey, AMP WordPress eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir . 

Etkinleştirmenin ardından, sitenizin AMP kullanan mobil cihazlarda nasıl göründüğünü görmek için Görünüm »AMP sayfasına gidebilirsiniz .

WordPress AMP eklentisi için ayarlar sayfası
AMP WordPress

Bu sayfada başlık arka planını ve metin rengini değiştirebilirsiniz. Seçtiğiniz başlık arka plan rengi de bağlantılar için kullanılacaktır.

Eklenti, temanız destekliyorsa sitenizin simgesini veya logosunu da kullanacaktır.

Değişikliklerinizi kaydetmek için kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.

Artık web sitenizdeki herhangi bir gönderiyi ziyaret edebilir /amp/ve URL’nin sonuna ekleyebilirsiniz . Bunun gibi:

http://example.com/2016/10/my-blog-post/amp/

Bu size aynı gönderinin soyulmuş bir AMP sürümünü gösterecektir.

AMP mobil önizlemesi
AMP WordPress

Orijinal gönderinin kaynak kodunu görüntülerseniz, bu satırı HTML’de bulacaksınız:

<link rel="amphtml" href="http://example.com/2016/10/my-blog-post/amp/" />

Bu satır, arama motorlarına ve diğer AMP tüketen uygulamalara / hizmetlere sayfanın AMP sürümünü nerede arayacağını söyler.

Sorun giderme:

Amp sürümünü görüntülemeye çalışırken bir 404 hatası görürseniz , yapmanız gereken şudur.

WordPress yöneticinizdeki Ayarlar »Kalıcı bağlantılar sayfasını ziyaret edin ve ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesini tıklayın. Unutmayın, burada hiçbir şeyi değiştirmeyin, sadece kaydet düğmesine basın. Bu, web sitenizin kalıcı bağlantı yapısını yenileyecektir.

Sonuç

Sonuç olarak AMP, yayıncılar, reklamverenler veya perakendeciler tarafından hala yaygın olarak kullanılmasa da gelecek vaat eden bir projedir. Açıkça görülüyor ki, AMP için optimize ederken kazanılacak erken bir avantaj var. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

meritking meritking giriş kingroyal meritking güncel giriş madridbet güncel giriş
grandpashabet grandpashabet giriş cratosroyalbet betwoon
deneme bonusu veren siteler

Giriş Yap